Behanie v zime a na jeseň: Tipy na tréning a oblečenie


11. 11. 2022

Pri nízkych teplotách je pre niektorých bežcov ťažké motivovať sa, aby si išli zabehať von. Ale pohyb na čerstvom vzduchu má aj v chladnejšom období veľké výhody. Ukážeme vám, ako odolať chladu a počasiu so správnym bežeckým oblečením. So správnou prípravou na zahriatie, ako aj niekoľkými tipmi, ktoré by ste mali mať na pamäti pri behaní v chlade a tme, môžete jeseň a zimu prežiť bezpečne a zdravo.

 

foto-slider

Na čo si dať pozor pri behaní na jeseň a v zime?

Je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí, aby ste mohli pokračovať v tréningu aj v chladnom alebo mrholivom počasí. Tu je niekoľko tipov:
Beh v chladných a vlhkých podmienkach posilňuje tvoj imunitný systém
  • Nezabúdajte na dostatok spánku. Odporúčame približne 6 až 8 hodín spánku za noc, v závislosti od vášho spánkového režimu.
  • Jedzte zdravú a vyváženú stravu. Sacharidy dodajú energiu, zatiaľ čo sezónne ovocie a zelenina ako jablká, hrušky, orechy, kapusta a koreňová zelenina vám dodajú cenné vitamíny.
  • Uistite sa, že dostatočne pijete. Pri behaní sa môžete dehydrovať aj v zime, preto si pravidelne dopĺňajte tekutiny. Váš nápoj by však nemal byť príliš studený. Podľa chuti môžete piť aj vlažný čaj.
  • Po tréningu sa dôkladne zregenerujte. Teplý kúpeľ zvyšuje vašu pohodu, zatiaľ čo teplo uvoľňuje svaly po cvičení. Na posilnenie obranyschopnosti organizmu sa často odporúča aj pravidelná návšteva sauny.
Pozor! Nemali by ste cvičiť s prechladnutím, pretože záťaž môže priebeh ochorenia predĺžiť alebo zhoršiť. Najprv sa uzdravte, kým znova začnete s príležitostným vytrvalostným tréningom.
foto-slider
foto-slider
Jogging v chladnom počasí: Zahriatie, ochladenie a intenzita tréningu
Čím intenzívnejší je váš tréning, tým hlbšie pri behu dýchate. Hlboký nádych cez ústa môže najmä v chladnom zimnom vzduchu vysušiť sliznice a podráždiť priedušky. Intenzívne tréningy ako intervalové alebo tempové behy príliš zaťažujú vaše dýchacie cesty v chladnom počasí.
Namiesto toho sa v zime odporúča pohodový vytrvalostný beh, pri ktorom ešte bez problémov dýchate nosom. Cez nos sa studený vzduch dostane do pľúc „dlhšou cestou“ a dovtedy sa viac ohreje. Zohrievať vzduch pomáha aj ľahká šatka pred ústami.
Keďže nosom môžete prijať menej vzduchu ako ústami, mali by ste znížiť intenzitu cvičenia. Predídete tak dýchavičnosti.
foto-slider

Chladné, vlhké a veterné podmienky kladú zvýšené nároky na vaše bežecké oblečenie. Dôležité je, aby ste zostali v suchu a teple, ale aj aby ste sa neprehriali. Na určenie správneho bežeckého oblečenia sa často používa nasledovné pravidlo: Pridajte desať stupňov k aktuálnej vonkajšej teplote a dostanete teplotu, na ktorú by ste sa mali obliecť pri joggingu. Na začiatku behu by vám malo byť mierne chladno, inak sa počas tréningu rýchlo prehrejete.

Iné poveternostné podmienky ovplyvňujú aj to, ako teplo by ste sa mali obliecť: Ak je silný vietor a zatiahnutá obloha, budete sa cítiť chladnejšie ako za slnečného a jasného počasia.
Nosenie „vrstveného oblečenia“ znamená, že namiesto hrubého zimného oblečenia kombinujete niekoľko vrstiev tenkého funkčného oblečenia. Zabráni sa tak prehriatiu pri behu.
Priedušné a vietor odpudzujúce bežecké oblečenie v zime odvádza vlhkosť od tela, čím zabraňuje prechladnutiu a chráni pred vonkajšími poveternostnými podmienkami.

foto-slider

Pre mnohých náruživých bežcov nie je vietor, mrholenie či dokonca sneženie dôvodom, prečo na jeseň a v zime prestať behať. So správnym funkčným oblečením by ste mali zostať chránení pred drsnejšími poveternostnými podmienkami a byť naďalej aktívni na čerstvom vzduchu. Je však tiež dôležité prispôsobiť intenzitu tréningu a rutinu zahrievania a ochladzovania nižším teplotám, aby ste ochránili svoje svaly, šľachy a väzy pred zranením.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ ZAUJÍMAŤ