Ramon Arroyo – keď ani nevyliečiteľné ochorenie nie je prekážkou


31. 08. 2021

Ramon Arroyo

“Všetci máme svojho Ironmana”

Ramon Arroyo bol bežným človekom, žijúci bežný život, bez výrazného zreteľa na zdravý životný štýl. Pracoval ako manažér pre rozvoj obchodu vo významnej nadnárodnej španielskej spoločnosti. Jeho život sa však otočil o 180 stupňov, keď mu vo veku 32 rokov diagnostikovali sklerózu multiplex (MS).

Po diagnostikovaní sa Ramonov život zastavil. Riadil sa odporúčaním lekára, aby si si vybral život bez komplikácií a zostal doma. Zaujímalo ho však či je možné urobiť niečo pre zastavenie alebo zníženie rýchlosti vývoja jeho stavu, ale odpoveď bola „nie“. Keď sa Ramon opýtal svojich lekárov či by zdravý životný štýl alebo športovanie mohli byť nápomocné, odpoveď bola opäť rovnaká – „nie“. Bol informovaný, že jeho poranenia mozgu mu nedovolia bežať viac ako 100 metrov.

foto-slider

Po troch rokoch, počas ktorých sa kvôli neistej budúcnosti nevenoval ničomu, začal upadať do depresie. Ramon sa v tom čase rozhodol zmeniť svoj spôsob života s takouto diagnózou. Jeho prvým revolučným krokom bol záver, že cvičenie kontrolovanej fyzickej aktivity nemôže nikomu ublížiť. Začal behať „nemožnú“ vzdialenosť 100 metrov. Bolo to ťažké, ale dosiahol to.

Tradičná medicína, ktorou sa väčšinou riadi zdravotnícky personál, neodporúča športovať s SM kvôli zápalovému procesu, ktorý môže spôsobiť zvýšenie telesnej teploty, ku ktorému dochádza pri fyzickej aktivite, nazývanej Uthoffov fenomén. Ramon sa sám naučil, ako regulovať svoju telesnú teplotu, aby mohol bezpečne športovať a podarilo sa mu to.

Vynaložením veľkého úsilia sa krok za krokom Ramonova bežecká vzdialenosť zvyšovala, čo mu umožnilo po 2 rokoch tréningu odbehnúť svoj prvý maratón v Madride. Medzitým začal Ramon cvičiť aj triatlon na krátke vzdialenosti. O štyri roky neskôr, po 4 maratónoch, nespočetných behoch na pol a 10 km a mnohých šprintoch, Olympijský a Polovičný Ironman, sa Ramon rozhodol zúčastniť svojho prvého Ironmana na plnú vzdialenosť v Barcelone v roku 2013. Hlavným účelom Ramonovej účasti bolo zvýšiť povedomie o pozitívnom vplyve pohybovej aktivity pre populáciu s MS.

foto-slider

Ako efekt snehovej gule sa Ramon stal stále obľúbenejším vďaka televíznej šou s názvom „Informe Robinson“, ktorá venovala program jeho životu a úspechom. Jeho popularita mu umožnila rozpovedať svoj príbeh vlastnými slovami tým, že zverejnil svoj životopis a vydal film s názvom „100 metrov“ podľa skutočných udalostí jeho života.

V dnešnej dobe sa Ramon celý život venuje trénerským a mentorským aktivitám, cvičeniu, triatlonu a ďalším vytrvalostným športom. Väčšinou sa zameriava na pomoc druhým pri zlepšovaní kvality života.

Preto sme veľmi vďační za to, že nás Ramon navštívil v expo zóne pri príležitosti konania triatlonového preteku The Challange Šamorín. Ramon sa samozrejme zúčastnil triatlonu, počas ktorého testoval náš Dragonfly Trisuit v tých najťažších podmienkach. Veľmi nás teší, že medzi #xathletes sú aj ľudia ako Ramon, ktorý sa nevzdal, a aj napriek svojmu ochoreniu ide príkladom nie len profesionálnym športovcom, ale aj širokému okoliu.

foto-slider

X-Bionic® Dragonfly Trisuit

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ ZAUJÍMAŤ