X-BIONIC® obliekol Travelistan na expedíciu cez zamrznutý Beringov prieliv


21. 09. 2020

Martin Navrátil a Peter Hliničan sú známi slovenskí cestovatelia a zakladatelia cestovateľského blogu Travelistan. Prostredníctvom blogu www.travelistan.sk nám už niekoľko rokov sprostredkovávajú svoje úžasné cestovateľské dobrodružstva z celého sveta.

Ich expedícia cez zamrznutý Beringov prieliv z Ruska do USA bola veľmi výnimočná a preto nám dovoľte, aby sme vám ju aspoň v krátkosti prestavili.

foto-slider
foto-slider
foto-slider
foto-slider
foto-slider
foto-slider

Expedícia Beringov prieliv – Cesta prvých ľudí

Beringova úžina oddeľuje ázijský kontinent od amerického. Zároveň je to hraničná oblasť medzi dnešnou Ruskou federáciou a Spojenými štátmi americkými. Celá oblasť patrí medzi najmenej navštevované oblasti z dôvodu, že oblasť je hraničným územím a tiež kvôli mimoriadne ťažkým polárnym podmienkam. Aj toto sú dôvody, prečo Beringov prieliv prešlo doteraz iba 9 dobrodruhov.

Cieľ, ktorý si Martin a Peter vytýčili, bol pridať sa k týmto úspešným dobrodruhom. Vybrali sa po stopách prvých obyvateľov Ameriky, ktorí pred 40 000 rokmi prešli z Ázie do Ameriky. Plánovali prechod takmer 300 km peši cez zamrznuté more, v teplotách okolo – 40 až -50°C. A o to ťažší, že bolo nevyhnutné za sebou ťahať 80 kg sane so zásobami. Celej expedícii predchádzala dlhodobá príprava. Tréning fyzickej zdatnosti, vytrvalosti, ale aj mentálnej odolnosti.

Dobrodružstvo začínalo v ruskej Čukotke, v dedinke Uelen. Každý deň sme sledovali ako chalani pokračujú a bojujú s nehostinnými podmienkami zamrznutej prírody. Fotky, na ktorých bolo vidieť náročnosť prechodu sa striedali s fotkami plnými ohromujúcich výhľadov.

No v 10. deň nastal zlom a chlapci sa dostali do bodu, kedy prišlo na rad neľahké rozhodnutie, či sa dá pokračovať v prechode po zamrznutom prielive ďalej. Hlásené oteplenie v kombinácii s uragánom znamenali veľmi veľké riziko a preto sa líder expedície rozhodol expedíciu ukončiť. To však nič nemení na význame tejto expedície. Odhodlanie a odvaha s akou sa Travelistani rozhodli zdolať Beringov prieliv by nás mala všetkých inšpirovať. No zároveň nám ukázala silu a krásu prírody, ktorú by sme mali chrániť.  Odporúčame sledovať blog travelistan.sk, kde si môžete prečítať úžasné články.

Obliekli sme Travelistanov na expedíciu cez Beringov prieliv

Extrémne mrazivé teploty si vyžadujú okrem dôkladnej prípravy aj kvalitné oblečenie, ktoré ich ucháni proti týmto nehostinným podmienkam. Pôvodný obyvatelia Čukčovia chodia oblečení v sobích kožiach.

Hoci Trevalistani nemali sobie kože, dokázali ich plnohodnotne nahradiť dôkladne vybraným oblečením, ktoré sa skladalo z viacerých vrstiev. Chlapci si na základe vlastného prieskumu vybrali značky, ktoré sa zameriavajú na špecializované oblečenie vhodné do tých najťažších podmienok. Sme veľmi radi, že si chlapci vybrali práve našu značku X-BIONIC®, ktorej technologická funkčnosť je založená na vyše 20 ročnom výskume, s vyše 800 registrovanými patentmi po celom svete a s viac ako 560-timi medzinárodnými oceneniami za inováciu, kvalitu výrobkov, funkčnosť a kvalitu materiálov.

Hlavnou podmienkou pre úspech Martina a Petra bolo nezamrznúť, neprechladnúť a prežiť 😊.

Chlapcom sme zabezpečili základnú vrstvu, ktorej patentované technológie zaručujú  výbornú termoreguláciu. Technológia 3D Bionic Sphere System s technológiou Thermosyphon na chrbte a hrudi so svojou zväčšenou odparovacou plochou zohreje telo keď je zima a ochladí ho pri

športovom výkone keď sa potí. Technológia Partialkompression pomocou parciálnej kompresie udržiava svaly v pohotovosti, redukuje svalový tras tým znižuje riziko zranenia, zlepšuje prekrvenie vo svaloch, čo napomáha v lepšom zásobovaní svalov kyslíkom vďaka čomu sa urýchľuje proces regenerácie. Vybrali sme funkčné produkty, ktoré v arktických podmienkach najlepšie udržiavajú telo v teple a zároveň odvádzajú pot, ktorý by ich chladil, keď po celodennej chôdzi zastavili.

 

Takmer počas celej expedície využívali dve základné vrstvy. Na prvú využívali set produktov (nohavice, tričko, ponožky) z rady X-BIONIC® RADIACTOR® ktorého výnimočný materiál Xitanit, ktorý efektívne odráža teplo späť k telu a jeho nízka hmotnosť ho robí vhodným do extrémne chladných podmienok. Ďalšie používané termoprádlo ENERGY ACCUMULATOR®, ktoré ako naše najuniverzálnejšie zimné termoprádlo so svojou strednou kompresiou a príjemným ale pevným materiálom, perfektne spĺňalo svoju funkciu, príjemne zohrievalo telo a zabraňovalo prehriatiu tela.  Ich hlavnou funkciou bolo odvádzanie potu z tela do ďalších vrstiev, ktoré nie sú v priamom styku s pokožkou, čím sa udržiava telo v optimálnej teplote. Druhá vrstva termoprádla bola X-BIONIC® APANI MERINO, ktorá má vďaka prírodnej Apani merino vlne výborné vlastnosti, hreje aj keď je oblečenie mokré a so svojou nízkou kompresiou a príjemným mäkučkým materiálom zaručovalo celodenný komfort. A samozrejme nesmeli chýbať ani ponožky X-SOCKS® ktoré svojimi patentovanými technológiami držali nohy v suchu a v teple.

X-BIONIC® oblečenie bezpochyby pomohlo prekonať ťažké arktické podmienky, kde pôvodní obyvatelia dokážu prežiť  – 40 až -50°C stupňové mrazy len v sobích kožiach. Chlapci otestovali X-BIONIC® oblečenie v tých najťažších podmienkach a sme radi, že naše oblečenie prešlo aj takouto najťažšou skúškou v obrovských mrazoch. 😊

Nie nadarmo je mottom švajčiarskej značky X-BIONIC, ktorá je elitou medzi funkčným oblečením „Hreje, keď je ti zima, chladí keď sa potíš“.

Radiactor 4.0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ ZAUJÍMAŤ